כן, כן! היות ורוב חברי הכנסת גדלו כאן בארץ, מן הסתם התנהלותם משקפת את הנורמות החברתיות..יש נורמות ונטיות חיוביות ויש גם לא חיוביות. ומכיוון שפוליטיקה היא זירה מאד תחרותית, עימותית וסוערת, אזי בכנסת ובממשלה צצות לעיתים הנטיות הלא חיוביות. רואים את זה במקרים הרבים של זלזול – כולל זלזול כלפי כללים, נוהלים וגם כלפי ציבור הבוחרים. ורואים את זה בהתלהמות הבוטה וההפרעות הצעקניות בזמן שאחרים מדברים מעל הפודיום בישיבות וגם בוועדות השונים.. יש גם לא מעט תרמית ותחבולות. וכל התופעות השליליות האלה הן די שכיחות בקרב החברה שלנו. אבל בכנסת ובממשלה, לעיתים הנטיות האלה לא מאפשרות קיום של דיונים ענייניים ומועילים ואפילו לפעמים מונעות קבלת החלטות נבונות.
באופן כללי, הישראלי המצוי מוכר כאדם דוגרי, חסר סבלנות, נוטה לחפש דרכים של " צ'יק צ'ק," רועש ולא כל כך מתחשב, יש להבין שהאופי של כל חברה נוצר, בין היתר, בגלל אירועים ותהליכים מכוננים של העבר. ועם ישראל חווה אירועים ותהליכים דרמטיים וקשים ביותר במשך כל ההיסטוריה עד עצם היום הזה. רק במאה השנים האחרונות, עמנו עבר מספר מאורעות מהפכניים, עם השלכות לאופי לאומי: בין היתר השואה וגלי העליה המסיביים, תוך כדי מיזוג הגלויות, מלווה במתחים בין העדות, תסכולים, מצוקות חברתיות קשות, דיור קטן וצפיפות קשה, וברקע כל הזמן איומים מארצות השכנות וגם מלחמות קשות. וכל זה השפיע על האופי הלאומי.
זה מדהים, אולי אפילו נס, שלמרות כל הקשיים, הצלחנו, תוך פרק זמן יחסית קצר, לבנות חברה מודרנית, די מסודרת ומצליחה בתחומים רבים, ועם מידת גיבוש חברתי, שנדמה שלא הייתה כדוגמתו באף מקום אחר בעולם.
יש גם להודות שההבדל בנורמות ובנטיות, בין מה שהיה, לעומת המצב היום הוא עצום – לא רק בגיבוש החברתי, אלא גם לגבי דפוסי התנהגות. אנשים לא יודעים או לא זוכרים שהעדר הנימוס וחוסר התחשבות אלמנטרי של אז, היו במימדים הרבה יותר קשים מהיום.
במשך השנים, רוב התופעות החברתיות הלא חיוביות פחתו במידה ניכרת ובאופן כללי אנחנו חברה לאין שיעור יותר מתחשבת וסימפטית ממה שהיינו בעבר. אמנם מצד השני, היום שומעים על יותר אלימות פיזית והרבה יותר מעשי שחיתות ממה שהיו.
אבל המצב עדיין רחוק מלהיות מקובל.
בעצם אנחנו חברה שעוברת תהליך של גיבוש מאוד מאתגר
למה זה כל כך חשוב – ובמיוחד ערכים כמו יושר, יושרה ודרך ארץ? ובכן, כל דבר שעושים, ולא משנה באיזה תחום או מסגרת, אם העניינים נעשים ברוח של יושר ויושרה, מתגברים הסיכויים למצב תקין והצלחה. ככה זה כמעט בכל דבר שעושים בחיים ובוודאי לגבי כל מה שקשור לתקינות המדינה ולבטחונה. כי בחברה ערכית, שבה הגינות היא תכונה מרכזית ומאפיינת, על פי רוב, מידע ממקורות כלשהם הוא די אמין. וככה החלטות ההנהגה בדרך כלל יהיו מבוססות על עובדות נכונות ומתוך אינטגריטי. בעצם זאת הדרך היחידה להגיע להחלטות שלטוניות נבונות ובכלל לניהול תקין של המדינה.
רוב הפוליטיקאים גדלו כאן בארץ
אבל נוכל לראות התמודדות משמעותית במיגור התופעות השליליות בשלטון רק עקב שיפור מהותי בטוהר המידות בקרב החברה. וכולנו יודעים היטב מה הם התופעות השליליות האלה. אני מעיז לומר שמעט מאיתנו – כולל אנוכי – נקיים מהחוצפה, אנוכיות וחוסר התחשבות המוכרים כחלק מהצד הלא מכובד של ישראלית. הבה נסתכל על עצמנו קצת. אולי נופתע!
המפתח
לפתור או למנוע
בעיות–אמירת אמת ואינטגריטי